Quantcast
Channel: Ameritrash.nl » Ameritrash.nl | De plek voor reviews van Ameritrash bordspellen!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Cyclades [8/10]

$
0
0

Cyclades is een echte Eurotrash titel, en combineert eurogame met ameritrash en wargame elementen. Cyclades is ontworpen door sterdesigner Bruno Cathala en Ludovic Maublanc en uitgegeven door Asmodee in 2009. Cyclades is een spel voor 2-5 spelers, waarin je goden aanbidt, speciale abilities krijgt van de Goden als dank met maar 1 doel, het verpletteren van je tegenstanstanders..

Cyclades
2009
Asmodee/Matagot
90-120 minuten
Miniature’s, Auction, War

cyclades004

Cyclades setup voor 5 spelers, klaar voor ronde 1.

In Cyclades probeer je de sterkste macht te worden in een eilandenrijk, daarvoor aanbid je Goden, bouw je vloten, zet je mythische monsters in en val je aan met je troepen. In Cyclades probeer je zo snel mogelijk tot 2 Victory Points (VPs) te komen. VPs krijg je op 2 manieren, het hebben van 4 filosofen (wissel je direct in voor 1 metropool) of het verkrijgen van een metropolis door er een te bouwen of te veroveren. Bouwen doe je door 4 verschillende kleine gebouwen in het spel (Fort, Port, Universiteit en Tempel) te bezitten. Zodra je twee VPs hebt, eindigt het spel aan het eind van de ronde. Hebben twee spelers 2 VPs, is de hoeveelheid geld van beide spelers de tie-breaker.

Speelstukken per speler na setup.

Speelstukken per speler na setup.

Cyclades speelt zich af over gestructureerde rondes na een fixed setup voor het aantal spelers. Elke ronde werkt hetzelfde. Eerst een korte ronde setup, waarbij eerst niet gekochte monsterkaarten op de 2 Gold spot worden weggegooid en vervolgens monster kaarten worden aangevuld. Monster kaarten geven je een speciale ability en breken de regels. Zo mag je met die mythologische wezens bijvoorbeeld ineens aanvallen op een andere plek of een vloot vernietigen. Daarna krijgt elke speler inkomen (Gold Pieces (GPs)) gelijk aan de hoeveelheid “Prosperity” markers (Hoorn van overvloed) in de door de speler gecontroleerde gebieden.

De mini's van de mythologische wezens.

De mini’s van de mythologische wezens.

Daarna volgt er een biedronde, waarbij spelers kunnen bieden op de aanwezige Goden. In Cyclades zijn die Goden enkel allemaal in een game voor 5 spelers beschikbaar, worden hun tegels geschud en in een willekeurige volgorde neergelegd. Zijn er minder spelers, wordt dit aangepast zodat er maar 1 God per speler beschikbaar is. In een spel met 4 spelers, wordt bijvoorbeeld elke ronde 1 willekeurige God niet ingezet. Bieden op de Goden werkt in Cyclades interessant. Eerst biedt je op een God en als je daarbij een andere speler overbiedt, mag die overboden speler direct op een andere God bieden. Hierbij geldt dat de biedende speler niet op de God mag bieden waar die net overboden is. Dit biedsysteem zorgt voor een interessante dynamiek, waarbij je goed moet inschatten wat je tegenstanders willen bieden en wanneer je overboden wordt bij welke God je ook weer gaat worden overboden. Op dat moment kan je namelijk weer bieden op de God die je initieel wilde. De Goden bepalen de turn-volgorde, waarbij de bovenste God als eerste mag handelen en Mythische wezens mag kopen. Tevens geeft elke god zijn eigen power.

In de base-game van Cyclades zijn er 5 Goden beschikbaar:

Links bovenin de turn volgorde. Daarnaast de monsters die er op dit moment zijn, met daaronder de kosten om dit wezen in te zetten. Helemaal daaronder staan de goden die geveild worden. Bovenin Ares, Poseidon, Zeus, Athena en helemaal onderaan Apollo.

Links bovenin de turn volgorde. Daarnaast de monsters die er op dit moment zijn, met daaronder de kosten om dit wezen in te zetten. Helemaal daaronder staan de goden die geveild worden. Bovenin Ares, Poseidon, Zeus, Athena en helemaal onderaan Apollo.

  1. Ares geeft je een gratis troep, en je mag tot 1-3 troepen bijkopen voor 2/3/4 GP. Voor 1 GP mag je een leger verplaatsen naar een aangrenzend gebied, eventueel naar een ander eiland mits je met boten (van Poseidon) verbonden bent. Voor 2 GP bouw je een fort (geeft +1 aan je daar aanwezige troepen bij verdediging).
  2. Poseidon geeft je een gratis schip, en je mag tot 1-3 schepen bijkopen voor 1/2/3 GP. Voor 1 GP mag je een schepen vanuit een vakje verplaatsen naar een gebied tot 3 stappen verderop. Voor 2 GP bouw je een Port (geeft +1 aan je daar aanwezige Schepen bij verdediging).
  3. Zeus geeft je een gratis Priester en voor 4 mag je een nieuwe Priester extra kopen. Ook mag je voor 1 GP een open monster kaart afleggen en vervangen. Voor 2 GP bouw je een tempel. Priesters geven korting tijdens de biedronde, tempels bij het kopen van Mythologische wezens.
  4. Athena geeft je een gratis Filosoof, en voor 4 GP mag je een extra Filosoof kopen. Voor 2 GP mag je een Universiteit bouwen.
  5. Apollo geeft je 1 GP (of 4 GP als je maar 1 eiland bezit) en geeft je een Prosperity marker om ergens te plaatsen.

Als je op een moment 4 verschillende gebouwen in door jou gecontroleerde gebieden of 4 Filosofen hebt, wissel je die direct in tot een metropolis (1 VP waard, mits die geplaatst kan worden in 1 van je gebieden).

Combat werkt heel eenvoudig, en werkt voor schepen en troepen hetzelfde. In principe tel je de hoeveelheid figuren in de aanvallende en verdedigende vloot of troep. Daarnaast rollen beide spelers een 6-zijdige dobbelsteen met aangepaste waarden en tel je eventueel defensieve bonussen van forten en ports op.  Heb je een hoger dan je tegenstander, verliest de tegenstander een unit. Bij gelijke uitkomst, verliezen beide spelers een troep. Dit gaat net zo lang door tot 1 van de spelers geen troepen meer heeft, de andere speler is dan de winnaar. Hebben uiteindelijk beide spelers geen troepen meer, is de verdediger diegene die eigendom over de aangevallen regio behoudt.

Conclusie
Cyclades wordt vaak vergeleken met Kemet en dat is niet vreemd. Beide spellen komen van dezelfde uitgever, spelen in een mythologische wereld (grieks versus egyptisch), komen met bakken miniatuurtjes voor de spelers en gave mythologische monsters die je kan inzetten. In Cyclades zit, in tegenstelling tot Kemet het interessante vooral in het bieden/veilen van de Goden en niet in de combat. Het bieden is in Cyclades echt heel sterk uitgevoerd en geeft veel strategische diepte. Dat aspect is waarom ik Cyclades een topspel vind.  Combat werkt prima en het krijgen van VPs door metropolissen werkt prima.
Heeft Cyclades nadelen? Zeker. Ik vind het een aanmerkelijk nadeel in de basegame dat als je de veiling voor Ares verliest, je helemaal niet kán aanvallen maar je ook niet verdedigend kan versterken omdat je alleen met Ares troepen mag bouwen. Ook heb praktisch altijd schepen nodig om aan te vallen, wil je naar een aangrenzend gebied komen. In een spel met 4 spelers komt het bovendien voor dat Ares niet in het spel zit en dus niemand die ronde kan aanvallen. De Titans uitbreiding pakt dit sterk aan door af te rekenen met de eilanden én een extra god beschikbaar te maken die extra aanvalsmogelijkheden geeft. Een vervolgreview van Cyclades: Titans zit hier al in de planning. Een ander probleem is dat het spel soms anticlimactisch eindigen. 2 VPs is niet veel en het komt best voor dat je als speler ineens op 2 punten komt en zo het spel plots voorbij is terwijl je als speler al met je hoofd al bij de volgende ronde zat. Desondanks vind ik Cyclades erg tof en is het voor mij verschillend genoeg van Kemet om beide in je bezit te hebben.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images

Pangarap Quotes

Pangarap Quotes

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

HANGAD

HANGAD

MAKAKAALAM

MAKAKAALAM

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Trending Articles


Ang Nobela sa “From Darna to ZsaZsa Zaturnnah: Desire and Fantasy, Essays on...


Lola Bunny para colorear


Dino Rey para colorear


Girasoles para colorear


Dibujos de animales para imprimir


Renos para colorear


Dromedario para colorear


Love Quotes Tagalog


Mga Patama Quotes at Pamatay Banat Quotes


RE: Mutton Pies (mely)


Gwapo Quotes : Babaero Quotes


Kung Fu Panda para colorear


Libros para colorear


Mandalas de flores para colorear


Dibujos para colorear de perros


Toro para colorear


mayabang Quotes, Torpe Quotes, tanga Quotes


Long Distance Relationship Tagalog Love Quotes


Love Quotes Tagalog


Mga Tala sa “Unang Siglo ng Nobela sa Filipinas” (2009) ni Virgilio S. Almario





Latest Images

Pangarap Quotes

Pangarap Quotes

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

HANGAD

HANGAD

MAKAKAALAM

MAKAKAALAM

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC